Iz novine ,,DOMAĆA APOTEKA" br. 10 - Savet farmaceuta

Mesec mart je stigao a za njim stiže i april, početak proleća i neizbežnih alergija na polen različitih biljaka. Radujemo se proleću i lepom vremenu, dugim šetnjama i boravku na vazduhu u prirodi, ali ne svi....To dobro znaju osobe koje su sklone alergijama na polen.
Pravo je vreme za par saveta kako da sebi proleće, a i dobar deo leta učinite prijatnijim, tj. kako da skratite periode alergijskih reakcija na polen i učinite simptome što blažim, pa da se i vi pridružite prijateljima u dugim šetnjama u prirodi.

Alergija na polen se javlja kao preosetljivost imunog sistema na alergene koji se udišu, a u proleće su to polen cveća, trava, drveća, žitarica, žbunja.

Osnovni simptomi koji su vam vrlo dobro poznati su:
– kijanje
– suzenje i crvenilo očiju
– curenje nosa ili zapušen nos
– glavobolja i radražljivost

Ovi simptomi se mogu kretati od blagih do veoma intenzivnih. Oni su jako slični simptomima prehlade, pa je nekada jako teško razlikovati ih. Razlika je u tome da prehlada prolazi brzo, a alergiski simptomi mogu potrajati duži vremenski period.

Ukoliko se ne zaštitite na vreme, i ako terapija ne krene na vreme, alergija izazvana inhalacionim alergenima se može iz gornjih disajnih puteva spustiti do bronhija i pluća i dovesto do komplikacija.

Sledeće mere će vam olakšati da umanjite intenzitet simptoma:
  • redovno proveravajte informacije o koncentraciji polena i vrsti polena koja je prisutna u vazduhu.
  • ukoliko se predviđa visoka koncentracija polena ili vremenski uslovi koji pogoduju njegovom širenju, počnite sa uzimanjem antihistaminika u obliku tableta, sprejeva ili kapi za oči, kao i intranazalnih kortikosteroida u vidu sprejeva za nos.
  • zatvorite prozore i vrata uveče ili u periodu dana kada je koncetracija polena najviša
  • redovno perite kosu, tuširajte se i presvlačite odeću u kojoj ste boravili napolju jer se polen taloži i na odeći i obući.
Pročitajte ceo članak na linku ovde