Apotekarski Glasnik br. 15

Uprava Udruženja ostala je verna svojoj ideji da nastavi sa praksom izdavanja stručnog glasila, i stoga im se ovom prilikom zahvaljujem ispred uredništva, ali i u ime svih vas, naših čitalaca. Nastavljamo sa izlaženjem, istrajni u nastojanjima da u elektronskom obliku, kroz formu kratkih tekstova, našim kolegama pružimo informativne i stručne sadržaje.

Ovaj 15. broj simbolično izlazi u susret danu apotekarstva, koji se u našoj zemlji obeležava 30. aprila. Ovaj datum je naša struka odabrala da uputi na ono što apotekarstvo danas jeste – organizovana aktivnost u zdravstvenom sistemu kroz koju licencirani zdravstveni radnici, apotekari, odnosno zdravstveni timovi, sprovode apotekarsku delatnost u cilju dostizanja odgovorne upotrebe lekova i optimalnih zdravstvenih ishoda farmakoterapije. Značajno je podsetiti se da se ovaj datum vezuje za prvu javnu apoteku u knez-Miloševoj Srbiji, sadašnjoj teritoriji centralne Srbije, koja zapravo nije najstarija apoteka na teritoriji današnje Srbije, jer ih je u Vojvodini koja je tada bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije bilo znatno ranije.

Pored toga, još je važnije razumeti da se tog 30. aprila 1830. godine prekinulo sa starom tradicijom „bilo kakve apotekarske službe”, te se u tadašnjoj Srbiji uspostavio sistem školske farmacije, što je podrazumevalo da se gradi apotekarska služba u kojoj ima mesta samo za školovan apotekarski kadar, i za koju se donose jasno definisani uslovi u pogledu prostora, opreme i kvaliteta lekova. Na ovim temeljima se apotekarska služba u našoj zemlji razvijala, ali i menjala, a danas smo više nego ikada svedoci mnogih promena koje se dešavaju skokovito i kvalitativno, trajno menjajući neke od identiteta apotekarskog poziva. Zbog toga Vam u ovom broju donosimo nekoliko priloga, koje smo osmislili tako da povežu prošlost, sadašnjost i budućnost. Nadamo se da ćete uživati čitajući tekstove o otkriću penicilina, dobroj apotekarskoj praksi i njenoj implementaciji u Srbiji, te mogućnostima primene veštačke inteligencije. I to nije sve. Prilozima naših studenta, budućih kolega, želimo da ovim mladim ljudima pružimo priliku da predstave svoje aktivnosti, ali da i sve vas podstaknemo da ih uključite u izgrađivanje novih idejnih rešenja za brojne javno-zdravstvene izazove i nove šanse za razvoj farmaceutske prakse.  

U susret danu apotekarstva želimo Vam da u svakodnevnom radu imate priliku da osetite onu težinu odgovornosti, ali i lepotu privilegije, koja znači biti zdravstveni profesionalac, pravi farmaceut, odnosno apotekar par excellence. 

DRAGE KOLEGINICE I KOLEGE APOTEKARI, SREĆAN VAM DAN APOTEKARSTVA U SRBIJI!